چرا حسابداران باید با تکنولوژی‌های مالی حرکت کنند؟

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

چرا حسابداران باید با تکنولوژی‌های مالی حرکت کنند؟

حسابداران

امروزه تکنولوژی ابعاد زندگی بشر را تحت تأثیر قرار داده است.امروزه تمام تخصص های کاری با استفاده از تکنولوژی به فعالیت خود ادامه می‌دهند. برای مثال طراحان گرافیک از ابزارهای ادوبی و پزشکان برای بررسی بدن بیمار از نرم‌‌‌‌افزارهایی که تحلیل های حرکتی و آناتومی ارائه می­دهد، استفاده می­کنند.

حسابداری نیز از چنین تخصص هایی است. بدون استفاده از نرم افزارها و تکنولوژی های کامپیوتری، حجم داده های که امروزه حسابداران با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، غیرقابل کنترل خواهد بود. در این مقاله به دلایلی که چرا حسابداران باید با تکنولوژی های مالی همراه شوند خواهیم پرداخت.

تکامل حسابداری در طول قرن­ ها

اگر به قرن ها قبل برگردیم، می‌بینیم که اختراع چرتکه برای راحت کردن محاسبات ریاضی انجام شد. اگر چه نمی­توان چرتکه را به عنوان یک تکنولوژی در نظر گرفت، اما می‌توان به آن به چشم ابزاری جدید نگاه کرد.

اگر چند قرن جلوتر بیاییم به اختراع ماشین حساب می­رسیم. این مورد به دلیل نحوه کارکرد خود، می‌تواند تکنولوژی محسوب شود. با پیشرفت ابزارها، کار حسابداری نیز پیچیده تر شد. اما با وجود ابزارهایی مثل ماشین حساب، حسابداران هنوز مجبور به استفاده از کاغذ برای ثبت اطلاعات بودند. این شیوه کار نیاز به دقت و برنامه­ریزی بسیار منظمی داشت.

در اواخر قرن بیستم، شغل حسابداری ماهیت کاملاً جدیدی به خود گرفت. رایانه و نرم افزار حسابداری، این صنعت را کاملاً تغییر داد. ساده ترین نرم­افزار جدول‌سازی، یعنی اکسل از مجموعه آفیس شرکت مایکروسافت، نیاز حسابداران به استفاده از دفتر و کاغذ و ماشین‌آلات جانبی را رفع کرد.

آموزش اصلی حسابداران که شامل حسابداری اساسی، حسابرسی و تهیه مالیات بود، در گذشته ماند. با استفاده از رایانه، یک حسابدار اکنون می­توانست، حسابداری آماری یا تجزیه و تحلیل و پیش بینی را با کارایی بیشتر انجام دهد.

تکنولوژی مالی (FinTech) چیست؟

Fintech یا تکنولوژی مالی اصطلاحی است، که برای توصیف هر فناوری ارائه خدمات مالی از طریق نرم افزاری مانند بانک داری آنلاین، برنامه های پرداخت تلفن همراه یا حتی مدیریت ارزهای رمز پایه استفاده می­شود.

Fintech یک مقوله گسترده است، که بسیاری از فناوری های مختلف را دربر می­گیرد، اما اهداف اصلی آن، تغییر روش دسترسی مصرف­ کنندگان و مشاغل به منابع مالی خود و رقابت با خدمات مالی سنتی است.

تکامل تکنولوژی­ های مالی

در حالی که جدیدترین های تکنولوژِ­های مالی اجازه پرداخت خرید با موبایل را می‌دهد، قدمت آن به اولین کارت های اعتباری در دهه ۱۹۵۰ میلادی باز می‌گردد. پس از کارت اعتباری، فناوری مالی تکامل یافت و چندین نقطه عطف مهم از جمله خودپردازها­، بورس های الکترونیکی سهام، رایانه ای بانکی و بورس های آنلاین را تجربه کرد.

قبل از دهه ۱۹۹۰ و عصر اینترنت، مؤسسات مالی سنتی، مانند بانک ها با استفاده از fintech رونق یافتند. با این­که در اواخر دهه ۱۹۹۰ شرکت هایی مانند PayPal کار خود را آغاز کرده بودند، اما تا سال ۲۰۰۸ که بحران مالی رخ داد، سیستم سنتی را تهدید نمی­کردند.

پس از آن بیشتر مردم اعتماد خود را به بانک داری سنتی از دست دادند و سیستم های آنلاین جای روش سنتی را گرفتند. Fintech انقلابی در بسیاری از بازارهای مختلف ایجاد کرده است، به ویژه در صنعت بانک داری، بازرگانی و بیمه.

با توجه به تاریخچه ومطالبی که تا این جا خواندیم و آن ­چه امروزه می‌بینیم، می‌توانیم دلایل زیر را به عنوان چرایی نیاز حسابداران به تکنولوژی های مالی بیان کنیم.

دلایل حرکت حسابداران در راه استفاده از تکنولوژی­ های مالی

با توجه به آن­چه در مورد FinTech خواندیم، عدم اعتماد مردم به شیوه سنتی اداره امور مالی و نیاز به همگام شدن با تکنولوژی های جدید، حسابداری نیز دست خوش تغییرات بسیار شد. اما دلایل دیگری نیز می‌توان بیان کرد.

  • گسترش اینترنت و تجارت الکترونیکی

متخصصین حسابداری امروزه اهمیت اینترنت را درک می­کنند و از اینترنت برای تجارت الکترونیکی استفاده می­کنند. آن­ها از اینترنت برای اجرای فرآیندهای عمده تجاری در شرکت ها استفاده می‌کنند. تجارت الکترونیکی به شرکت های حسابداری اجازه می‌دهد تا امور داخلی خود را سامان داده و روابط بین مشتریان را از طریق شبکه دیجیتالی برقرار کنند.

برای ساماندهی برنامه های درون سازمانی می­توان از شبکه ای داخلی به نام اینترانت استفاده کرد. اینترانت می‌تواند اطلاعاتی از جمله سیاست های شرکت و برنامه ها را بین کارمندان توزیع کند.اطلاعات می‌توانند از چندین سیستم روی یک رابط قرار گیرند.


همچنین بخوانید : شبکه کردن چند کامپیوتر


این سیستم یک وسیله ارتباطی خوب در داخل یک سازمان است. حسابداران همچنین می‌توانند با ارتباطات خارج سازمانی را با سیستم اکسترانت برقرار کنند. پیوند الکترونیکی باعث افزایش کارایی و کاهش هزینه های سفر در نهایت کاهش هزینه های عملیاتی می شود.

بنابراین می‌توانیم به عنوان اولین دلیل نیاز حسابداران به تکنولوژی، انجام امور مالی از راه دور و ایجاد پیوندی سریع و مطمئن بدون نیاز به جابه جایی درون یا برون سازمانی بیان کنیم.

  • پیدایش فرصت ­های جدید و متنوع

زمانی که اطلاعات با یک کلیک ماوس در اختیار حسابداران قرار گرفت، ماهیت کار آن­ها تغییر پیدا کرد. پس از آن صاحبان مشاغل نیاز به حسابدارانی پیدا کردند که در کار خود با استفاده از تکنولوژی خبره باشند. بنابراین حسابداران نیز در مورد این که کدام نرم افزار مالی بهترین عملکرد را دارند، آگاهی بیشتری کسب کردند.

نقش حسابداران تا حدودی تغییر کرد، تا جایی که آن­ها به مشاوران کسب و کارها برای رسیدن به تولید بیشتر تبدیل شدند. بنابراین دومین دلیل نیاز حسابداران به استفاده از تکنولوژی، نیاز جدید مشتریان است.

حسابداران دیگر افرادی نیستند که اعداد را جمع و تفریق می‌کنند، بلکه متخصصانی هستند که باید توانایی مشاوره وو راهنمایی مشتری را در خصوص استفاده از تکنولوژی های مالی داشته باشند.

  • ورودی، خروجی و پردازش

نه تنها مشتریان نیاز به پروسه های مالی دارند، بلکه حسابداران نیز باید بتوانند از طریق نرم افزار هایی مشتریان خود را ردیابی کرده و کار آن­ها را با راندمان بهتر پیگیری کنند. بنابراین حسابداران باید با برنامه نویسان و طراحان سیستم ها همکاری کنند تا سیستمی کارامد طراحی شود.

وقتی داده های مشتری به برنامه رایانه وارد می­شود، چرخه پردازش، دستور العمل های پردازش داده مشتری را به کامپیوتر می­دهد. این پردازش امکان تبدیل داده خام به نتیجه ای معنی دار را فراهم می­کند.

در نهایت خروجی اطلاعات پردازش شده را به حسابدار منتقل می‌کند. بنابراین وی می‌تواند داده ها را تجزیه و تحلیل کرده و صورت های مالی مشتری را تفسیر کند. تمام سوابق مشتری می‌تواند در سیستم رایانه ای یک حسابدار ذخیره و سازماندهی شود.

بنابراین دلیل سوم نیاز به تکنولوژی های مالی در این­جا آشکار می­شود. تصور کنید حسابداری هستید که کار ۵ مشتری را در دست دارید. مطمئناً در پایان سال برای هرکدام یک چمدان پرونده خواهید داشت، اما با وجود تکنولوژی های مالی، تنها داشتن یک لپ­تاپ کافی است.

  • پیشرفت فناوری اطلاعات

به دلیل پیشرفت هایی که فناوری اطلاعات در صنعت حسابداری ایجاد کرده است، حسابداران به سمت کسب ممهارت های جدید سوق داده شدند. اکنون حسابداران باید سطح بالایی از مهارت های رایانه ای و فنی را داشته باشند.

تکنولوژی و حسابداری

این مهارت ها بخشی از دانش و توانایی های متخصصان حسابداری شده است. به یاد بیاورید که از زمان پیدایش اینترنت تا همه گیر شدن آن چقدر طول کشید، کمتر از ۲ دهه. بنابراین شغل های زیادی تحت تأثیر این تغییر متحول شدند.

حسابداری نیز یکی دیگر از این شغل ها است. همچنین انتظار می­رود تکنولوژی های مالی نیز به همان سرعت اینترنت تغییر پیدا کنند. بنابراین حسابداران هرچه سریع­تر خود را با این شرایط وفق دهند بهتر است.

  • امنیت

مورد بعدی ایجاد امنیت برای اطلاعات مشتریان است. این که هر شخصی بتواند به اطلاعات مالی یک شرکت دسترسی داشته باشد به هیچ عنوان منطقی نیست. همچنین تلاش چند ماهه یا چند ساله یک حسابدار ممکن است به دلیل بی احتیاطی از بین برود.

بنابراین حسابداران برای حفظ امنیت اطلاعات، باید از تکنولوژی های مالی استفاده کنند. این مورد تنها محدود به حسابداری نیست، ئر هر شغلی می‌توان سیستمی برای نگه­داری اطلاعات ایجاد کرد و با ایجاد سطوح دسترسی مختلف، امکان دیده شدن اطلاعات را از بسیاری گرفت.


همچنین بخوانید : تفاوت حسابداری و حسابرسی


  • شیوه ­های جدید نگهداری از اطلاعات

برای این منظور تکنولوژی بلاک چین دست به کار شده است. این پایگاه داده قادر به ذخیره امن تراکنش ها است. امروزه از آن در امور حسابداری نیز استفاده می‌شود. حرفه حسابداری به طور گسترده­ای در مورد ارتباطات و اطلاعات مالی و تجزیه و تحلیل آن­ها از این سیستم استفاده می­کند.

این امر مربوط به انتقال مالکیت دارایی ها و نگهداری دقیق از دفتر اطلاعات مالی است.

دلایلی که چرا تکنولوژی حسابداری را تغییر داده است

فناوری حسابداری همیشه سهمی در سهولت کار حسابدار داشته است. با افزایش دانش در فن­آوری، توانایی حسابدار در تجزیه و تحلیل مقادیر آماری نیز افزایش می‌یابد.پیشرفت های فناوری توانایی حسابدار را در تفسیر داده ها به طور مؤثر افزایش داده است.

حسابداران در حال حاضر توانایی تفسیر زبان تجارت را با چنان سهولتی دارند، که به معتمد ترین مشاور تجاری شرکت ها تبدیل شده اند. حال سؤال این جا است، که چه تکنولوژی هایی چنین امکانی را برای حسابداران فراهم کرده‌اند؟

  1. هوش مصنوعی و رباتیک

هوش مصنوعی و رباتیک به طور خودکار وظایف و فرآیندهای پیچیده و تکراری را با دقت فوق­العاده، کاهش هزینه های عملیاتی و افزایش کارایی انجام می­دهد. رفتار هوشمند می‌تواند شامل: یادگیری تجربی، تعیین اولویت ها، مدیریت شرایط پیچیده، درک تصاویر بصری، خلاق بودن و سایر ویژگی ها باشد.

  1. رایانش ابری

رایانش ابری نوعی محاسبات مبتنی بر اینترنت است، که منابع پردازش و داده‌های رایانه ای مشترک را برای رایانه ها و سایر دستگاه های مورد نیاز فراهم می­کند.

این به حسابداران اجازه می­دهد که از هر مکان با ارائه اطلاعات و گزارش های مالی از طریق cloud، کارهای حسابداری را انجام دهند. این روش، راه جدیدی را برای ارتباط حسابدار با مشتری خود باز ممی‌کند. بنابراین به جای درگیر شدن با جزئیات، وقت بیشتری برای ارتباط مستقیم با مشتری وجود دارد.

  1. نوآوری در نرم ­افزار مالیاتی

نرم افزار مالیاتی امروزه ضمن کاهش خطا، به دقت بیشتر کمک کرده است. این آن چیزی است که مشاغل برای جلوگیری از مجازات های مالیاتی و جلوگیری از بروز مشکلات سهامداران از آن استقبال می‌کنند.

همچنین این نرم افزار ها به دلیل کارایی بیشتر، مراحل حسابرسی را راحت تر می‌کنند. اگر حسابداران بخواهند کار خود را بهتر انجام دهند، درک روش کار این نرم افزار ها در کنار نظام مالیاتی بسیار مؤثر خواهد بود.

  1. حسابداری موبایلی

حسابداران برای دسترسی به داده ها به طور فزاینده­ای به دستگاه های تلفن همراه خود وابسته هستند. همچنین اتصال تلفن همراه پلی بین حسابداران و مشتریان آن­ها می‌سازد. شرکت ها می‌توانند از این برنامه ها برای انجام امور مختلف مانند گرفتن مشاوره، صدور فاکتور و سایر امور مالی استفاده کنند.

بنابراین در وهله اول کاربران این نرم افزار ها باید انتظارات خود را از آن روشن کرده و سپس برنامه مناسب خود را انتخاب کنند. به عنوان مثال، در نظر بگیرید که کاربران چه کسانی هستند و از چه مواردی استفاده می‌کنند. درباره عملکردهای مختلفی که می‌خواهید با حسابداری موبایلی برای شما پوشش داده شود، فکر کنید.


همچنین بخوانید : ترازنامه چیست؟


  1. رسانه ­های اجتماعی

رسانه های اجتماعی به ابزاری اساسی، برای شرکت هایی تبدیل شده اند، که می‌خواهند ضمن گسترش دامنه نام تجاری خود با مشتریان فعلی و بالقوه خود ارتباط برقرار کنند.

برخی رسانه های اجتماعی را به عنوان ابزاری که یک حسابرسی و بستر بازاریابی ارزشمند در اختیار حسابداران قرار می­دهد می­دانند، که می­تواند بلافاصله شرکت­ها را به مشتریان فعلی و بالقوه متصل کند.

اکثر شرکت های حسابداری اهمیت پیاده سازی بازاریابی سنتی را در برنامه های توسعه تجاری کلی خود درک می‌کنند، اما ممکن است بسیاری از شرکت ها به قدرت ادغام بازاریابی شبکه های اجتماعی در استراتژی های بازاریابی طولانی مدت خود پی نبرند.

حسابداری به همراه تکنولوژی

رسانه‌های اجتماعی باید بخشی از استراتژی کلی توسعه شرکت باشند و اگر به طور مداوم انجام شوند، به تقویت اثر بخشی سایر تلاش های بازاریابی و توسعه تجارت کمک می­کنند.


همچنین بخوانید : صورت جریان وجوه نقد


سخن پایانی

در نهایت باید گفت، حل مشکلات مشتری با فناوری های موجود ادامه خواهد یافت، اما زمینه و دامنه آن شدت بیشتری خواهد داشت. دیدیم که تکنولوژی های مالی در حال تغییر ماهیت شغل حسابداری هستند.

درواقع نقش حسابداران در حال تغییر است بنابراین در وهله اول اگر حسابدار هستید و می‌خواهید شغل خود را حفظ کنید، باید با جریان توسعه تکنولوژی های نوین همراه شوید.

زمانی را تصور کنید که لامپ برای اولین بار وارد بازار شد و ساختمان ها مجهز به روشنایی از طریق آن شدند. تصور می‌کنید چه اتفاقی برای افرادی که چراغ نفتی می­فروختند افتاد؟

مسلماً عده ای خود را با شرایط جدید وفق داده و به فروش این کالای جدید روی آوردند و عده ای نیز ناامید از این پیشامد، شغل خود را از دست دادند. همچنین افراد بسیاری این اختراع جدید را تمیزتر و کم خطر دیدند و به استفاده از آن روی آوردند.

بنابراین مشتریان شما نیز امروزه به استفاده از این تکنولوژی های مالی مشغول هستند و نیاز دارند تا متخصصان با آن­ها ارتباز برقرار کنند. بنابراین به عنوان یک دلیل کلی برای نیاز حسابداران به حرکت با تکنولوژی های مالی، باید به جایگاهی که این تکنولوژِ­ها در بین مردم پیدا کرده اند و پیشرفتی که هرروز در آن­ها دیده می­شود، اشاره کرد.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
0 0 رای ها
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو